Mitä hyötyä rentoutuksesta on? – Rentoutusvalmennus Rauha

Rentoutusvalmennus Rauha

Mitä hyötyä rentoutuksesta on?

Rentoutuksesta on olemassa paljon tutkittua tietoa. Rentoutuksesta on merkittävää apua stressin hallinnassa, jopa kivut vähenevät ja unen laatu paranee. Kaikki rentoutustekniikat vähentävät lihasjännitystä ja palvelevat myös tältä osin stressin hallintaa, koska pelkkä lihasten rentouttaminen rentoutustekniikasta riippumatta saa aikaan tasapainoa elimistössä. Kehon rentoutuessa myös elintoimintoja ohjaavan autonomisen hermoston tasapaino palautuu.

Sympaattinen hermosto aktivoituu voimakkaiden tunteiden seurauksena tai vaativan suorituksen yhteydessä. Parasympaattinen hermosto rauhoittaa ja ohjaa tyyneyteen. Rentoutuessa sympaattinen toiminta muuttuu parasympaattiseen suuntaan, jolloin autonomisen hermoston toiminta tasapainottuu. Myös päinvastainen vaikutus on mahdollista: silloin kun parasympaattiinen puoli on korostunut, eli ihminen on lamaantuneen masentunut, rentoutuminen palauttaa tasapainoa sympaattiseen suuntaan. Eli rentoutuksella on aina tasapainottava vaikutus hermostoon.

Stressaantuneena ihmisen elimistö alkaa tuottamaan stressihormoneita, adrenaliinia, nonadrenaliinia ja kortisolia, jotka lopulta johtavat moninaisiin sairauksiin kuten heikentyneeseen immuunisuojaan, toistuviin flunssiin ja tulehduksiin, aineenvaihduntasairauksiin, sydän- ja verisuonitauteihin,vatsa- ja suolistovaivoihin, unihäiriöihin ja lisääntyneeseen kasvainvaaraan.

Rentoutuksella on siis mahdollista ylläpitää ja tasapainottaa autonomisen hermoston toimintaa ja estää haitallisten stressihomonien erittyminen ja palauttaa elimistö häiriötilanteessa tasapainoon.